Ljetna stanka: Zašto je dobra za djecu?

Poštovani roditelji,                         

U ljetnim mjesecima, rad u vrtiću organizira se prvenstveno za djecu čiji roditelji nisu u mogućnosti koristiti godišnji odmor, na temelju čega se izrađuje ljetna organizacija rada. Pritom, vodimo brigu o sastavu skupina, o potrebama za dnevnim odmorom, međusobnom poznavanju i poznavanju odgajatelja koji će s njima raditi. Odgojne skupine mijenjaju se po potrebi, ovisno o sastavu djece koja trenutno borave u vrtiću. Ipak, nije uvijek moguće uskladiti sve navedene faktore, no trudimo se postupati u najboljem interesu djece.

Kako bi djeci olakšali posljedice takve organizacije (spojene, mješovite skupine, zamor od cijele godine, ljetne vrućine) nastojimo dan popuniti radosnim aktivnostima, vodeći se interesima djece i vremenskim prilikama  u svrhu poticanja socijalnih vještina i grupne kohezije.

No, ne treba zaboraviti kako je ljetni period u vrtiću izazovan, kako za djecu, tako i za odgojitelje, koji rade s njima jer podrazumijeva promjene u odnosu na sastav djece i odgojitelja. Ovaj se period može usporediti s procesom adaptacije, jer djeca borave u novom prostoru i okružena su novim i nepoznatim. Neke od promjena su spajanje grupa, promjena odgojiteljica, promjena svakodnevne rutine i rasporeda, ali i promjena vremenskih prilika.  Neka djeca mogu iskazivati emocionalne, ponašajne i tjelesne reakcije; ovakve reakcije traju onoliko koliko djetetu treba da se prilagodi na novu situaciju i prolaznog su karaktera. Ipak, neka djeca imaju slabije razvijene vještine prilagodbe novim promjenama te za njih ovaj period može biti izrazito težak.

Neka djeca kontinuirano dolaze u vrtić, neka dolaze povremeno, dok neki izbivaju cijelo ljeto. Često se postavlja pitanje: „Treba li dijete ići u vrtić, ako su roditelji kod kuće“? Za jasličku djecu izrazito je važna rutina i kontinuitet, no budite svjesni toga da je ona značajno narušena u ljetnim mjesecima te iz tog razloga ona ne bi trebala biti prvobitni razlog dovođenja djeteta u vrtić.

Neki roditelji nemaju opciju ostaviti djecu kod kuće, no oni koji imaju, ne moraju brinuti kako će diskontinuitet u dolasku narušiti već usvojene vještine. Preporuka je stručnjaka da u ljetnom periodu i dijete odmori od vrtića, jer mu je to potrebno za razvijanje sigurnosti, privrženosti i povjerenja u bliske osobe, što je ključni preduvjet za cjeloviti socio-emocionalni razvoj.

Dijete stječe brojne vještine i znanja u kvalitetnom obiteljskom okruženju, a promjena okoline ponekad je iznimno važna za dijete i pomaže mu u razvoju socijalnih vještina i jačanju psihološke otpornosti.

I djetetu treba odmor od obaveza i rutine. Omogućite mu to, ako imate priliku! :)Ispiši stranicu