Zajedničko vrijeme djece i roditelja

Ubrzani tempo života, obilje poslovnih obveza i uporaba digitalnih medija značajno  utječu na sve aspekte naših života, što ostavlja malo  kvalitetnog vremena za zajedničke obiteljske trenutke. Mnoga istraživanja ukazuju na  važnost vremena koje djeca provode sa svojim roditeljima i  zaštitnu ulogu koju takva druženja imaju. Obiteljski zakon  podsjeća na  važne elemente zdravlja, razvoja, njege i zaštite djeteta, posebice u članku 95 koji govori kako su roditelji dužni  odgovorno čuvati i njegovati dijete te se skrbiti o njegovim potrebama. Posebice je važno vrijeme godišnjih odmora  jer nam omogućava više kvalitetnog zajedničkog vremena  Prema teoriji snage obitelji  svakodnevno provođenje slobodnog vremena s  obitelji povezano je s kohezijom obitelji (osjećaj povezanosti među članovima obitelji) i brojim pozitivnim ishodima za razvoj djece (pogotovo male djece), uključujući socio-emocionalni, fizički, kognitivni razvoj i razvoj jezika, pri čemu je važno djeci osigurati stimulirajuću okolinu. Roditeljima se nameće niz pitanja kako u izazovnom ljetnom periodu zadovoljiti potrebe djeteta, također i svoje potrebe i istodobno se osjećati dobro i uspješno u svojoj roditeljskoj ulozi. Iznimno je važno   djeci rane, predškolske i školske dobi osigurati uvjete da se tijekom ljeta opuste i odmore tzv. „odmor od vrtića“. U planiranju zajedničkog ljetnog vremena  najčešće se  primjećuju dvije krajnosti:  potpuna struktura i ispunjenost aktivnostima  ili  potpuni izostanak strukture i pravila. Često nije jednostavno naći ravnotežu između ove dvije krajnosti. Iz naših “cipela” odraslih osoba kada zamišljamo  svoj idealni ljetni odmor on uključuje opušten i ležeran raspored. U preostalom dijelu godine ionako imamo niz  različitih aktivnosti koje moramo obaviti. Isto tako djeci trebamo osigurati opuštanje i odmor.

 Djeca žele provoditi vrijeme sa svojim roditeljima

 
Možete osmisliti vrlo jednostavne aktivnosti, djeca će biti oduševljena u društvu s vama. Kada ste zajedno, najvažnije je u potpunosti se posvetiti  djetetu, na način da ste prisutni dušom i tijelom, da dijete može osjetiti da ste zadovoljni upravo zato što provodite zajedničke trenutke. Ako je potrebno, isključite sve ometajuće čimbenike (posebice mobitel).
Iskoristite vrijeme godišnjeg odmora i učinite ono za što inače nemate vremena, pritisnuti radnim i drugim obavezama, bilo da se radi o pripremi kakvog kolača ili jela, što odavno planirate, ili odlasku na kakvo novo mjesto, koji put zajedno s malim prijateljem ili prijateljicom vašeg djeteta. Nemojte se opterećivati  dosađuje li se vaše dijete i razmišljanjem kako  morate u potpunosti ispuniti  slobodno vrijeme svog djeteta kako se ono ne bi dosađivalo. Nije potrebno kroz cijeli dan osmišljavati aktivnosti. Kada se  dosađuju  djeca imaju priliku sama pronalaziti kreativne načine kako da se zabave i  naučiti sami sebi organizirati vrijeme, što ne mogu ako im stalno netko drugi sugerira što trebaju raditi.  Samostalno planiranje vremena i aktivnosti zahtijeva pažnju i trud, kao i  razvoj motivacije i samoorganizacije djeteta. Ne  treba se ustručavati ostaviti tijekom ljeta djeci dovoljno praznog vremena kako bi sama mogla otkriti što ih zanima i kako žele iskoristiti vrijeme. Kada vam sljedeći put dijete kaže da mu je dosadno umjesto  vašeg prijedloga što može raditi  vratite odgovornost djetetu pitanjem „Što misliš da bi sada mogao raditi?“.

 Nekoliko prijedloga za  zajedničke aktivnosti…

 Važno je podsjetiti kako   manja djeca imaju kraću  pažnju pa ih treba izložiti kraćim, ali češćim aktivnostima, dok se s većom djecom mogu planirati aktivnosti dužeg trajanja.

 
 • Napravite domaću pizzu. Neka svatko doprinese svojim idejama. Dodajte zdrave sastojke i evo ručka ili večere za cijelu obitelj.
 • Zajedno  postavite šator u dječjoj sobi. Bilo da je riječ o pravom šatoru ili improviziranom od plahti i dekica kakve smo mi nekoć izrađivali, zajamčeni su sati zabave dok su nepovoljne vremenske prilike.
 • Novim detaljima preuredite dječju sobu, sebi i djetetu dajte priliku za  kreativne zajedničke aktivnosti (prilikom biranja imajte na umu dječje želje i dob).
 • Posijte sjemenke biljaka prema djetetovom izboru, na balkonu ili u vrtu.  Neka djetetov zadatak bude zalijevanje i briga o biljkama  tijekom cijelog ljeta.
 • Organizirajte večer društvenih igara. Birajte igre koje su u skladu s djetetovim godinama.
 • Posjetite s djetetom gradske znamenitosti.
 • Osmislite  pravi piknik. Bilo da je riječ o gradskom parku ili livadi na selu, djeca će uživati u promjeni rutine.
 • Legnite na travu i promatrajte oblake. Dodijelite im oblike na koje vas najviše podsjećaju.
 • Kao dio vaše zajedničke rutine  uživajte u čitanju slikovnica, potaknite razgovor o pročitanom.
 • Možete napraviti zdravi domaći sladoled imajući na umu djetetove najdraže okuse. Neka vam ono pritom pomaže u izradi.
 • Odaberite jednu novu vještinu koju ćete pokušati svladati do kraja ljeta   zajedno s djetetom.
 • Kada  ste na plaži, skupljajte  što više školjaka pa po povratku kući napravite skulpturu od njih.
 • Odaberite rutu i zajedno vozite bicikle. Ako dijete još nije savladalo vožnju, ljeto je idealno da to nauči.
 • Bacajte kamenčiće u rijeku, jezero ili more i bilježite tko je uspio postići najveću udaljenost.
 • Organizirajte sportsku aktivnost za dijete i njegove prijatelje u svome dvorištu.
 • Izradite avione od papira i natječite se u tome čiji će najviše poletjeti.
 • Tijekom najvećih vrućina priredite vodenu zabavu u dvorištu ili na balkonu. Nekoliko vodenih prskalica i balona sasvim je dovoljno za rashlađivanje.
 • Potaknite dijete da  nacrta strip u kojem će uz pomoć crteža opisati najdražu ljetnu uspomenu.

  Opuštenija djeca i  roditelji u ljetnom periodu

Za uspješno „funkcioniranje“ u svojoj bračnoj, roditeljskoj i poslovnoj ulozi važno je da se  roditelji opuste i dopuste djeci da se opuštaju za vrijeme praznika. Ljeto je period kada djeca i odrasli  imaju  manje obveza i opušteniji raspored.  Promjena rutine i sloboda mogu ublažiti tijekom godine nakupljeni stres. Činjenica je kako djeca  pokazuju iste zdravstvene probleme povezane sa stresom kao i roditelji,  ali  oni se na to ne znaju žaliti pa roditelji najčešće misle da ih ništa ne pogađa, što je apsolutno krivo.   Kod djece stres  utječe na emocije, ali i narušava sposobnost pamćenja, učenja i kritičkog razmišljanja.  Zato je vrijeme odmora u kom se djeca nalaze u sigurnom okruženju, mogu se  slobodno igrati kada požele,  idealno za opuštanje i nadoknađivanje za sve narušeno  stresom.


 Kako možete pomoći vašem djetetu i sebi da se zabavljate i budete opušteniji preko ljeta?
 

 Roditelji i njihovo slobodno vrijeme
 
Kompetencije roditelja podrazumijevaju sustavan angažman na jačanju svojih osobnih, partnerskih,  profesionalnih i roditeljskih kompetencija. Iz navedenog iznimno je važno da i roditelji prema svom raspoloživom vremenu i mogućnostima njeguju svoj međusobni odnos bračnih partnera, a zatim i roditelja i vrijeme za opuštanje. 
Djeca su u fokusu događanja, naročito kada su malena, nesamostalna i u potpunosti ovisna o roditeljima. Samim tim što su odrasli ljudi svojim vlastitim izborom odabrali biti roditelji imaju obvezu i odgovornost  najveći dio svog vremena, obveza i životnih aktivnosti odgovorno i brižno posvetiti vlastitoj djeci,  prilagoditi svoj život  njihovu odgoju, bezbrižnom rastu i poticanju cjelovitog razvoja i   pružiti im bezuvjetnu ljubav.  To  ne znači kako roditelji nemaju pravo na dio vlastitog osobnog slobodnog vremena kao i na zajedničko vrijeme u kojemu kao partneri grade svoj međusobni odnos. Zato je važno da roditelji imaju kratke ili malo dulje predahe koje mogu provesti sami u odmoru i zabavi: kod kuće ili na putu uz ugodan ručak ili romantičnu večeru i razgovor dok djeca spavaju, a ukoliko imaju na raspolaganju djedove i bake ili pouzdane prijatelje s kojima djeca mogu ostati sat dva ili jednu noć mogu si priuštiti zajednički   šetnju gradom, večernji izlazak u dvoje ili u društvu prijatelja i sl. Promišljeno planiranje i  korištenje odmora  uvelike će pridonijeti obnovi energije za nove životne i radne izazove  koji se pred nas postavljaju.  Ne moramo se opterećivati hoćemo li   napustiti mjesto stanovanja ili ćemo kvalitetno osmisliti  svoj odmor kod kuće. Važnije je opustiti se,  dobro zabaviti i pronaći  vrijeme  za obitelj, prijatelje i sebe same birajući aktivnosti i hobije koji će nas učiniti ispunjenima i sretnima.   

 Pripremila
Lidija Pavelić, pedagoginja

 

  

 

Ispiši stranicu